Gastroscopia

Gastroscopia sau endoscopia digestiva superioara este acea examinare care permite o vizualizare directă a mucoasei tractului digestiv superior (esofag, stomac și duoden). Se face cu ajutorul gastroscopului (instrument flexibil cu o cameră video și sursă de lumină care permite proiectarea imaginilor pe un monitor).

Depistarea din timp a cancerului și a altor afecțiuni oferă mari șanse de vindecare. Rezultă că endoscopia digestivă superioară este una dintre cele mai importante investigații din sfera gastroenterologiei.

Endoscopistul poate prelua probe de țesut pentru biopsie. Această operațiune nu este una dureroasă. Uneori se pot efectua operațiuni specifice ca extracția polipilor – polipectomie.

Tehnica este periculoasă şi dureroasă?
Esofago-gastro-duodenoscopia nu este periculoasă şi nici dureroasă. Doar provoacă greaţă în momentul introducerii endoscopului în faringe. Greața poate fi adusă la minim de senzație dacă pacientul va respira adânc pe nas.

Explorarea va fi greu suportată sau poate chiar imposibilă la persoanele care nu pot respira pe nas.

Care sunt cele mai frecvente motive pentru realizarea unei gastroscopii?

  • Dureri sau disconfort, neexplicate, în etajul abdominal superior;
  • Boala de reflux gastroesofagian sau esofagita de reflux (cunoscute mai ales ca arsuri în coșul pieptului sau retrosternale);
  • Grețuri persistente sau/și vărsături;
  • Hemoragia digestiva superioara (vomitarea de sânge proaspăt sau digerat (negru), sau descoperirea de sânge digerat în scaun– care pare a avea originea în porțiunea superioară a tubului digestiv);
  • Disfagia – probleme legate de înghițirea dificilă a alimentelor și a lichidelor – care poate fi cauzată de o îngustare sau de o tumoră la nivelul esofagului;
  • Modificări neexplicate sau echivoce descoperite la examene radiologice sau tomografice;
  • Extragerea eventualilor corpi străini înghițiți;
  • Pentru a verifica sau certifica vindecarea sau evoluția unei patologii vechi (polipi, ulcere, tumori etc).

În ce constă pregătirea pentru endoscopie?
Pentru o examinare în condiții normale, este necesar ca stomacul să fie gol – nu se bea și nu se mănâncă nimic timp de 8 ore înainte de procedură.
De preferat, endoscopia se efectuează dimineața. Dacă procedura are loc după ora 14:00, se mănâncă la 07:30 mic dejun redus cantitativ, fără grăsimi sau carne.
Acestea sunt recomandări comune, ideal ar fi să primiți informații de la medicul dvs. privind pregătirea propriu-zisă.
Medicul care face investigația trebuie informat despre: boli asociate, intervenţii chirurgicale, tratamentul medicamentos luat la domiciliu în mod obişnuit, alergii medicamentoase.

Care sunt avantajele endoscopiei?
Endoscopia este cea mai bună investigație pentru diagnosticul inflamației, ulcerelor, tumorilor, sângerărilor esofagului, stomacului și duodenului.
Un mare avantaj este acuratețea diagnosticului.

Endoscopia ajută la a observa semne pe care alte investigații, precum ecografia, radiografia sau tomografia computerizată nu le pot vedea.
Un alt avantaj este posibilitatea terapeutică, fără intervenție chirurgicală, în anumite situații.

Care este durata unei endoscopii digestive superioare?

Durata procedurii este în medie de 5-10 minute. Procedura endoscopică este considerată a fi nedureroasă, dar inconfortabilă pentru bolnav, din cauza dificultății de înghițire cu senzație permanentă de greață.

În situațiile în care patologia este mai complicată și dacă sunt necesare și manevre terapeutice, acest interval de timp poate crește.

Riscurile endoscopiei

Fiind o metodă invazivă, există anumite riscuri. Cu toate acestea, endoscopia este o investigație foarte bună în ceea ce privește siguranța pacientului. Riscurile și posibilele complicații includ: posibile sângerări, de obicei minore, infecții, perforație.

De exemplu, riscul de perforație la o endoscopie diagnostică este până în 5 cazuri la 10000 de cazuri.

Care sunt contraindicațiile endoscopiei?
Endoscopia nu este recomandată atunci când riscul pentru viața bolnavului este mai mare decât beneficiul. În cazul în care pacientul suferă de afecțiuni cardiace și respiratorii severe, de tulburări de coagulare a sângelui, de epilepsie necontrolată. Nici pacientele însărcinate în ultimul trimestru nu au voie să facă gastroscopie. De reținut aici, medicul dvs. are ultimul cuvânt și părere!

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *