Chirurgie ambulatorie
Chirurgia de zi sau chirurgie ambulatorie este un concept relativ nou aparut in tara noastra pe fondul unor progrese tehnice care permit efectuarea unei game destul de largi de interventii chirurgicale, fara internare in spital.
Exista cateva domenii clare unde progresele medicale si tehnologice au permis trecerea de la chirurgia clasica la „chirurgia de o zi”.
Responsabili de aceasta dezvoltare incredibila a chirurgiei ambulatorii in occident sunt in special casele de asigurari. Firmele de asigurari vor, de fapt sa cheltuiasca mai putin in tratarea unor afectiuni. Uneori internarea fiind semnificativ mai scumpa decat operatia in sine si pacientii care, desi au conditii de spitalizare mult mai bune decat la clinica noastra prefera sa ajunga cat mai repede in propria lor locuinta.
Chirurgie ambulatorie in Romania
In Romania, promovatorii nu sunt casele de asigurari, ci pacientii. Acestia evita spitalizarea de cate ori se poate. Medicii care practica in domeniul medical privat si care au fost determinati mai repede decat ceilalti sa dezvolte tehnicile ce permit chirurgia ambulatorie, fara spitalizare.
Are la baza doua mari principii: inceperea rapida a recuperarii active a pacientului, imediat la finalul operatiei si o eficientizare din punct de vedere financiar al serviciilor medicale oferite pacientului.
Ce tratamente/operatii chirurgicale se fac ambulatoriu?
In compartimentul nostru de chirurgie se pot efectua cu anestezie locala monitorizata diverse tratamente chirurgicale pentru:
– varice ale membrelor inferioare;
– hemoroizi, abcese perianale;
– fisuri anale, polipi, papiloame;
– afectiuni de granita chirurgie-dermatologie( indepartare tumorete cutanate diverse; cum ar fi negii, de exemplu);
– tromboflebite cu diverse localizari;
– panaritii, unghii incarnate;
– bursite, lipoame, seroame;
– abcese si flegmoane cu diverse localizari;
– hematoame, chiste seroase si sinoviale.
In ce unitati medicale se pot efectua aceste operatii de chirurgie ambulatorie?
Unitatile medicale in care se doreste practicarea „chirugiei de zi” trebuie sa fie dotate cu aparatura modern, sa aiba bloc operator propriu, posibilitatea de a oferi anestezie locala monitorizata de scurta durata si spatii dotate corespunzator.
Aparatura performanta
- Ecograf 3D Doppler color cu posibilitate de printare a imaginilor de inalta rezolutie
- Trusa endoscopica Pentax pentru colonoscopie si gastroscopie cu anestezie locala
- Electrocardiograf digital cu interpretare automata a diagnosticului
- Electrocauter Zeus
Care sunt avantajele chirurgiei ambulatorii pentru pacient?
Avantajele pentru pacient sunt reprezentate de:
– lipsa durerii postoperatorii;
– o refacere foarte rapida;
– cicatrici minime;
– reluarea activitatii in timp scurt;
– spitalizare redusa – deci timp minim petrecut departe de mediul familial, costuri mici legate de spitalizare.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un chirurg care sa opereze ambulatoriu?
Cea mai importanta conditie este comunicarea. Increderea pacientului se castiga prezentandu-i boala, tipul de interventie la care va fi supus, beneficiile operatiei, dar mai ales riscurile si complicatiile care pot aparea. Pacientul trebuie convins ca se poate si fara sa stea 3-5 zile postoperator nemiscat in pat, ca este spre binele propriu daca imediat dupa operatie se ridica si incepe activ recuperarea.
O alta mare calitate – dorinta de perfectionare permanenta. Nu poti face ceva modern in chirurgie daca nu esti tot timpul pus la punct cu tot ce e nou in lume.